Főmenü

Virtuális séta
Virtuális séta

 
Magyar könyvtárosok Egyesülete

Bródy Sándor Megyei könyvtár

Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum

Eszterházy Károly Fősikola

Eger
6. Bükki túra
2013. március 28, csütörtök
Adminisztrátor, 12:17
Képgaléria  Nyomtatás  E-mail 

Magyar Könyvtárosok Egyesülete 45. Vándorgyűlése

Eger, 2013. július 18–20.

Szabad tudásáramlás, egyenlő hozzáférés – Könyvtárak az európai állampolgárokért


Bükki túra

„Séta a Déli-Bükkben”

2013. július 20. szombat

Gyalogtúra Hollóstető – Ménes-lápa – Hór-völgy útvonalon, a gyertyán-völgyi üveghuta maradványain át. (A tágas Hór-völgy az ország leghosszabb és egyik legszebb völgye, melyet erdővel borított hegyvonulatok kísérnek. A völgy egykor fő közlekedési útvonalat jelentett a Matyóföld felől Lillafüred-Diósgyőr felé.)

Itt rövid pihenőt tartunk, megtekintjük az ipartörténeti szabadtéri bemutató helyet, valamint az egykori település temetőjét. A gyertyán-völgyi temető után közvetlenül nyílik a Koporsós víznyelőbarlang (Sárkány-forrás), a Bükk egyetlen időszakosan működő váltóforrása, ún. katavotrája.

Innen a Balla-völgyön haladunk tovább (a szurdokvölgy a Hór-völgyből ágazik el Répáshuta felé), majd rátérünk a "Kőbalta tanösvényre", melyen feljutunk az ősrégészeti leleteiről híres, fokozottan védett inaktív forrásbarlanghoz, a Balla-barlanghoz.

Innen Répáshutára, a festői szépségű szlovák falucskába érkezünk, ahol megtekintjük a 20. század első felének lakáskultúráját, a Bükk hegység belsejébe települt szlovák falvak életmódját, műveltségét reprezentáló Tájházat.

Répáshután ebédelünk a Vadász Étteremben, ahol Tárkányos vadragulevest és sztrapacskát fogyasztunk. Innen indulunk vissza Egerbe.

A gyalogtúra hossza: 9 km

Túravezető: Juhász István

Indulás: 8.00-kor a Bródy Sándor Könyvtár elől (Eger, Kossuth u. 16.)

Érkezés:15.30-kor a könyvtár elé

Ár: 5500-, Ft, mely magában foglalja az utazást, az ebédet, egy italt, sütit-kávét a gyertyános-völgyi pihenőnél és egy kis frissítőt.

Ajánlott öltözet: kényelmes, zárt cipő a gyalogláshoz, fejfedő, hátizsák vagy kényelmes, vállon átvethető táska, széldzseki vagy esernyő.