Főmenü

Virtuális séta
Virtuális séta

 
Magyar könyvtárosok Egyesülete

Bródy Sándor Megyei könyvtár

Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum

Eszterházy Károly Fősikola

Eger
5. Északi várak nyomában
2013. március 28, csütörtök
Adminisztrátor, 12:24
Képgaléria  Nyomtatás  E-mail 

Magyar Könyvtárosok Egyesülete 45. Vándorgyűlése

Eger, 2013. július 18–20.

Szabad tudásáramlás, egyenlő hozzáférés – Könyvtárak az európai állampolgárokért


Északi várak nyomában

Útvonal: Sirok – Recsk – Kisnána - Feldebrő - Eger

2013. július 20. szombat

8.00 Indulás Egerből

8.30-10.30 SIROKI VÁR/Várlátogatás idegenvezetéssel.

A Mátra keleti részén egy magányos vulkáni hegycsúcs, a 296 m magas Várhegy tör az égbolt felé, rajta Sirok várának falaival. Magyarország festői elhelyezkedésű, vadregényes sziklavárának rekonstrukcióját 2011-ben megkezdték, a helyreállítás során új kapu épült az eredeti mintájára, az egykori istállóépület lefedésével pedig kiállítótér jött létre az alsóvárban.

10.45-11.45 RECSK, NEMZETI EMLÉKPARK

Recsk község központjától 6 km-re, a Csákánykő alatt hozták létre 1950-ben az azóta már hírhedtté vált kényszermunkatábort, ahol 1300 ember raboskodott bírói ítélet nélkül. A kényszermunkatáborban meghaltak és túlélő bajtársaik emlékére a Recski Szövetség 1990-ben emlékművet emelt, a Recski Nemzeti Emlékparkot néhány évvel később avatták fel. Az emlékhelyet azóta is igen sok látogató keresi fel.

12.15-14.45 KISNÁNAI VÁR/ Várlátogatás idegenvezetéssel, közben hideg ebéd elfogyasztása a várban

A Mátra déli szőlősdombjainak szomszédságában, a község lakóházai által övezve törnek az égbolt felé a XV. században épített Kisnánai vár tornyai. A vár több mint 300 millió forintos EU projekt keretében újult meg az elmúlt két év folyamán. Az ide látogatók immár számos újdonsággal találkoznak, többek között kiépített sétány vezet a bejárattól az ugyancsak megújult hídon át a várba. A lakótorony teraszára fedett lépcsőfeljárón át jutunk fel, ahonnan Kisnána mellett a Mátra vonulata tárul a szemünk elé.

15.00-15.30 FELDEBRŐI ALTEMPLOM

A feldebrői római katolikus plébániatemplom – eredeti formájában – a nyugati és keleti kereszténység kultúráját ötvöző, egyedülálló építészeti kialakítású altemploma Magyarország legrégebbi, különleges – 54 alakzatból álló – freskóival, Magyarország 11. századi, korai építészeti emlékeinek egyik legkiemelkedőbb műemléke. Európa-szerte páratlannak számító templom altemplommal, amely a korai magyar építészettörténet egyik legtöbbet vitatott emléke, megtekintése különleges élményt kínál az idelátogatónak.

16.00 Visszaérkezés Egerbe

Részvételi díj: 6500,- Ft

Tartalmazza a belépőjegyeket és a hideg étkezési csomagot.