Főmenü

Virtuális séta
Virtuális séta

 
Magyar könyvtárosok Egyesülete

Bródy Sándor Megyei könyvtár

Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum

Eszterházy Károly Fősikola

Eger
4. Egerszalóki barangolások
2013. március 28, csütörtök
Adminisztrátor, 12:28
Képgaléria  Nyomtatás  E-mail 

Magyar Könyvtárosok Egyesülete 45. Vándorgyűlése

Eger, 2013. július 18–20.

Szabad tudásáramlás, egyenlő hozzáférés – Könyvtárak az európai állampolgárokért


Egerszalóki barangolások

 „Tűz és víz Egerszalókon”

2013. július 20. szombat

9.00

Indulás külön busszal a Bródy Sándor Könyvtár elől.

10.00- 12.00

Fürdőzési lehetőség! Látogatás az egerszalóki  Saliris Resort gyógy- és wellness fürdőbe.  A föld mélyéből feltörő termálforrás és a lefolyó víz által létrehozott teraszos mészkőképződmény, mely az évek során „só-domb” néven vált ismertté.  A 65-68 C◦-os ásványi anyagokban igen gazdag gyógyvíz folyamatosan építi az impozáns látványt nyújtó csipkézett, fehér képződményeket.

A nátriumot is tartalmazó, kalcium-magnézium hidrogén karbonátos gyógyvíz, melynek metakovasav tartalma is igen jelentős, a kénes gyógyvizek kategóriájában az egyik legjobb besorolást kapta. Az Európában egyedülálló látványhoz hasonló természeti képződmény még két helyen található a világon, Törökország ázsiai rész én Pamukkale-ban, valamint az Egyesült Államokbeli Yellowstone Nemzeti Parkban.

Az 1900 m2 vízfelülettel rendelkező létesítményben összesen 17 külső és beltéri medence kap helyet. Gyógyvizes ülőmedencék, pezsgőfürdő, élménymedencék, gyerekmedencék és csúszda biztosítják a kellemes időtöltést, minden korosztály számára.

12.30- 14.00

Az egerszalóki  Barlanglakások megtekintése, ahol a tárlatvezetésen túl megelevenedik a múlt,  hiszen a Barlanglakások kemencéjében  fog elkészülni a finom ebéd.

A Sáfrány utca összefüggő barlangházai a helyi önkormányzat tulajdonában vannak, helyi védelem alatt állnak.  A barlanglakásokban kialakított skanzen a helytörténet építészeti emlékeként kínálja izgalmas közösségi színtereit a kulturális, szellemi gyökerek, folklór hagyományok számbavételével.

Menü: kemencés egytálétel+ kemencében sült túrós lepény, vagy lekváros bukta.

14.30- tól

Az egerszalóki Faluház megtekintése.

16.00

Várható visszaérkezés egerbe

Részvételi díj: 6.800 Ft / fő

Távolság Eger-Egerszalók: 8 km (15 perc)

Egerszalóki kísérőnk: Fehérné Szabó Eszter
Kísérők: Agyagási-Zay Mária, Gyurkó-Pozsonyi Enikő