Főmenü

Virtuális séta
Virtuális séta

 
Magyar könyvtárosok Egyesülete

Bródy Sándor Megyei könyvtár

Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum

Eszterházy Károly Fősikola

Eger
3. Bélapátfalva-Szilvásvárad
2013. március 29, péntek
Adminisztrátor, 09:19
Képgaléria  Nyomtatás  E-mail 

Magyar Könyvtárosok Egyesülete 45. Vándorgyűlése

Eger, 2013. július 18–20.

Szabad tudásáramlás, egyenlő hozzáférés – Könyvtárak az európai állampolgárokért


Bélapátfalva-Szilvásvárad

Időpont: 2013. július 20. szombat

Útvonal:

EGER - BÉLAPÁTFALVA – SZILVÁSVÁRAD - SZALAJKA-VÖLGY – EGER

8.00     Indulás külön busszal a Bródy Sándor Könyvtár elől

8.00-8.40 A ciszterciták 13. századi Apátsági templomának megtekintése idegenvezetéssel

A 781 m magas Bél-kő lábánál, egy erdős-ligetes emelkedésen fakadó forrás (Háromkút) mellett található Magyarország egyedüli épségben megmaradt román stílusú ciszterci apátsági temploma, amely 1232-ben épült. A belső udvaron levő kút vize ma is iható, s a monda szerint fiatalít is. A monostor, amely a templom mellett állt, már korábban megépült. Az apátság román stílusban megépített temploma nemzetközileg is elismert műemléki és történeti nevezetesség. Védőszentjeként a Nagyboldogasszonyt tartják számon.

9.40 – 10.00 Érkezés Szilvásváradra

10.30 - 10.46 Erdei kisvasút : Szalajka-völgy Fatelep -  Fátyol vízesés

Szilvásváradon található a Bükk, de talán az ország legszebb kirándulóhelye, a Szalajka-völgy. Természeti szépsége különleges élményt nyújt az idelátogatóknak. Számos, az országban egyedülálló látnivalója van. A 4,2 km hosszú völgyben járva megcsodáljuk a festői szépségű Fátyol vízesést, a Szikla-forrást, megtekinthetjük az Erdészeti Múzeumot, élővad bemutatót, a Pisztrángtenyészet tavait, a Szabadtéri Erdei Múzeumot. A kirándulót útján halk csobogással a kristálytiszta vizű Szalajka patak kíséri végig.

A Szalajka-völgy különlegességei:

Szilvásváradi Erdei Vasút: A kisvasút a méltán nemzetközi hírű bükki Szalajka-völgyben vezet, a szilvásváradi lovaspályától a Fátyol vízeséséig. Ez a legmeredekebb vonalvezetésű hazai kisvasút. Utazás közben festői látványban lesz részünk.

Fátyol-vízesés: A Fátyol-vízesés hazánk egyik legszebb természeti képződménye. A Szalajka-patak vizéből lerakódott mészkő különleges képződményt hozott itt létre. Természet alkotta, lépcsőszerű gátjain, a  fátyolszerűen lezúduló víz varázslatos látványt nyújt. Az erdei kisvasút Gloriett tisztási megállójától néhány percre található.

10.46-13.00 Erdei séta, Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum, Kárpátok Őre emlékmű, vízesések megtekintése

Erdei múzeumok:

Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum: A Szalajka-völgyben található múzeumban a XIX-XX. századi erdőgazdálkodás eszközeivel és a Bükk állatvilágával ismerkedhetnek meg a látogatók. Régi munkaeszközök, írásos emlékek, és mindaz, ami az egykori erdei munkával kapcsolatos megtekinthető a kiállítási tárgyak között. Az Erdészeti Múzeum diorámája a Bükk hegységben élő állatokat, nagyvadakat mutatja be.

Vadbemutató kert: A Szilvásvárad belterületétől nem messze található vadaskert fő látnivalói a dámszarvasok és a hazánkba az 1880-as években betelepített muflonok. Kis szerencsével egész szarvas családot, illetve a muflonokat is szemügyre vehetik a látogatók a túraösvény kerítéséhez közeli etetők egyikénél.

Kárpátok Őre: A honfoglalás korában a Kárpátok hágóit őrző éber katonai védelmi rendszernek állít emléket a 2,65 méter magas, tölgyfából faragott katona alak, mely a mesés Szalajka-völgyben, az Erdészeti Múzeum szomszédságában található. A szobor eredetijét 1915-ben Kolozsváron avatták fel, de 1918-ban a bevonuló román csapatok felgyújtották, elpusztult, így ma a Szalajka-völgyben már a másolattal találkozhatunk. A korabeli dokumentumok alapján elkészült emlékmű felállításának célja, hogy felhívja a Kárpát-medencében élő magyarok figyelmét az összefogásra, és érdekeink megalkuvás nélküli képviseletére. Horváth Béres János szobrász és Tóth Vásárhelyi József építész alkotása

Sziklaforrás: A Bükk hegység egyik legnagyobb vízhozamú karsztforrása. Ritka és gyönyörű természeti jelenség, ahogy a forrás kristálytiszta vize a barlangjáraton keresztül a felszínre tör. A Szalajka-völgy egyik legfontosabb geológiai kincse a Fátyol-vízeséstől nem messze helyezkedik el.

Pisztrángos-tavak: A Szilvásvárad és a Szalajka-völgy hallatán szinte mindenkinek eszébe jut a pisztráng. A látogatókat végigkísérik a pisztrángos tavak s a köztük lévő pisztrángtelepek, ahol több mint 100 éve folyik a sebes és szivárványos pisztráng tenyésztése. Ez a hal Szilvásvárad gasztronómiájának meghatározó eleme. Érdemes megkóstolni ezt az ínyencséget

13.00-14.30 Ebéd a Csobogó Étteremben

  • menü: húsleves, pisztráng faszénen helyben sütve, üdítő

15.00-16.00 óra Lipicai Lótörténeti Kiállítás megtekintése

A kastélytól alig 100 méterre, hatalmas gesztenyefák árnyékában áll a volt grófi ménistálló, amely 1860-ban épült. Itt láthatóak a Lipicai ménes legszebb apaállatai, s itt alakították ki 1969-ben a Lovas Múzeumot, ahol a lipicai ló történetét, a lovas élet és fogatolás szerszámait, eszközeit és elért eredményeit lehet megtekinteni.

16.00-16.40 Hazautazás

Részvételi díj: 8700, -Ft (utazással, ebéddel és belépőkkel együtt)