Főmenü

Virtuális séta
Virtuális séta

 
Magyar könyvtárosok Egyesülete

Bródy Sándor Megyei könyvtár

Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum

Eszterházy Károly Fősikola

Eger
2. A Tisza-tó csodái
2013. március 29, péntek
Adminisztrátor, 09:17
Képgaléria  Nyomtatás  E-mail 

Magyar Könyvtárosok Egyesülete 45. Vándorgyűlése

Eger, 2013. július 18–20.

Szabad tudásáramlás, egyenlő hozzáférés – Könyvtárak az európai állampolgárokért


A Tisza-tó csodái

"A természet kincsestára: kirándulás a Tisza-tavi Ökocentrumba"

Útvonal: Eger- Poroszló- Eger

A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb tava, a Hortobágyi Nemzeti Park negyedik bemutató területe, 1999 óta az UNESCO  Világörökség része.

A Tisza-tavi Ökocentrum 2012. április 27-én nyílt meg Poroszlón. Turisztikai- és rendezvényközpont, amely egy helyen gyűjti össze és tárja látogatói elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, gazdag élővilágát.

8.00 óra: Indulás Egerből

9.00 óra: érkezés Poroszlóra

9.00-10.30: Az akváriumrendszer megtekintése.

Az Ökocentrum falai közt beléphetünk a tó különleges világába, és testközelből ismerhetjük meg a hazánkban őshonos élőlényeket. A látogatóknak olyan élményben lehet részünk, mintha a tó mélyén sétálnának, és közelről szemlélnék az élővilágot. Láthatók óriás, 1,5-2 méteres vizák, 70-80 kilogrammos bajuszos harcsák, hihetetlen méretű pontyok, csukák, kecsegék, összességében negyvenféle hazai halfajta. A terráriumokban 15 féle kétéltű és hüllőfaj figyelhető meg.

10.30-11.00: 3 D mozi.

A háromdimenziós vetítőterem rendhagyó technikai megoldásainak köszönhetően átélhetjük, milyen egy szép őszi napon hajózni a Tisza-tavon. Közelről figyelhetjük meg a Madárrezervátum számos faját: a fokozottan védett nagykócsagot, a szürke gémet, szárcsákat, a Tisza virágzást

11.00-12.00: Séta a Szabadidőparkban.

A Szabadidőpark elemei az „éld át a természetet” mottó jegyében születtek. A területen a látogatók közvetlen kapcsolatba kerülhetnek az állatokkal. A sétaútvonal érdekességei többek közt: dámszarvas-bemutató, kormorántelep és pelikántó, vidra külső kifutója és medencéje, jégmadár-les, ékszer- és mocsári teknős bemutató, szitakötő ház, aranysakál-kifutó.

12.00-13.30: Tisza-tavi Vízi Sétány.

Az Ökocentrum közelében kiépített Tisza-tavi Vízi Sétányon a víz fölött 1500 méter hosszan vezet az út a különböző megfigyelési pontokhoz, ahonnan a látogatók megcsodálhatják a Tisza-tónál élő madarakat anélkül, hogy megzavarnák őket.

14.00: Ebéd a Tavirózsa Étteremben

15.30: Indulás vissza Egerbe.

16.30: Érkezés Egerbe

Részvételi díj ebéddel együtt: 8000,- Ft

Az Ökocentrumban minden programunk idegenvezető kíséretében zajlik.

A szervezők praktikus ajánlata: kényelmes cipő, rossz idő esetén esőköpeny, nagy meleg esetén szalma/vászonkalap vagy esernyő/napernyő használata ajánlatos.