Főmenü

Virtuális séta
Virtuális séta

 
Magyar könyvtárosok Egyesülete

Bródy Sándor Megyei könyvtár

Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum

Eszterházy Károly Fősikola

Eger
1. Noszvaj kincsei
2013. március 29, péntek
Adminisztrátor, 14:28
Képgaléria  Nyomtatás  E-mail 

Magyar Könyvtárosok Egyesülete 45. Vándorgyűlése

Eger, 2013. július 18–20.

Szabad tudásáramlás, egyenlő hozzáférés – Könyvtárak az európai állampolgárokért


Noszvaj kincsei

Útvonal:  Eger– Noszvaj – Eger

2013. július 20. szombat

9.00     Indulás Egerből

9.30-10.30      Látogatás a Dóc-hegy melletti kaptárkövekhez

                        idegenvezető: Baráz Csaba, Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális

                        Egyesület

A Noszvaj határához tartozó, a településtől keletre fekvő Dóc-hegy mellett két sziklán öt darab kaptárfülkét találhatunk. A Szomolyára vezető úttól nyugatra, a Pipis-hegy oldalán, a Kánya-patak öreg kőhídja feletti sziklafalon további két fülke található.

10.45-11.30    Szilvalekváros buktakóstolással egybekötött látogatás a Gazdaházban

A helyi paraszti építészet jellegzetességeit tükröző épület, mely helytörténeti jellegű kiállításnak ad otthont. Az épület mind külsőségében, mind belső berendezésében hű képet ad az 1800-as évek végének lakásviszonyáról, a benne lakók életéről, valamint azokról a maguk készítette használati tárgyakról, amelyek az adott kor emberének rátermettségét, ügyességét bizonyítják. A tájház két kemencéjében kelt tésztából készült, tájjellegű finomságok készülnek.

11.30-12.15    A De La Motte Kastély megtekintése

                        idegenvezető: Csorba Erzsébet

A de la Motte kastély a magyar kastélyépítés miniatűr remeke, késő barokk, copf stílusban épült 1774-78 között. A kastély a község délnyugati peremén kőfallal bekerített 25 hold kiterjedésű parkban fekszik, homlokzatával a keleti utcafrontra támaszkodó, részben emeletes és XVI. Lajos stílusában (késő barokk) épült. Parkjában megtalálhatók a különböző fakülönlegességek és díszcserjék a tiszafától az oszlopostölgyig, a különleges akáctól a liliomfáig. Parkja a korai angolkertek közé tartozik, amelyet az épület mellett és tengelyesen a kastélyra komponálva alakítottak ki.

12.15-13.00    A tufába vájt barlang- és pincelakások bejárása

                        idegenvezető: Csorba Erzsébet

A XIX. század elejétől alakulhattak ki Noszvajon a barlang- és pincelakások. A Bükkalján, Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon a könnyen megmunkálható riolittufa adta a lehetőséget és a nagymértékű elszegényedés hozta létre ezeket. Ma a barlanglakások, kevés kivétellel, már lakatlanok, a falu délkeleti részén, a „Pocem”-ben lévők jó részében pedig alkotótelep működik.

13:00-15:00    Pincelátogatás és kemencés ebéddel egybekötött borkóstoló a Thummerer pincében

Látogatás a 2011-ben az Év Pincészete díjban részesült pincében, séta a 4000 nm-es tufa pincerendszerben, kommentált borkóstolás, kemencében készült ételek kíséretében.

A 2000 m2-es, egykori uradalmi pincét több, mint 100 évvel ezelőtt kézzel vájták a vulkanikus tufa kőzetbe, melyet 2004-ben egy új 2200 m2-es tufakőbe vájt pincerendszerrel bővíttettek ki.

Ebéd: 4 fajtás borkóstoló, kézműves sajtok házi kenyerekkel, cserépedényben készült marhasült zöldfűszeres burgonyával, saláta)

15.30   Visszaérkezés Egerbe

Részvételi díj: 10 000,- Ft

Tartalmazza az útiköltséget, a belépőjegyeket, és a borkóstolással egybekötött ebédet.